Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ανεπαφες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες - τι να γνωρίζουμε & πόσο ασφαλείς ειμαστε

Μια νέα μέθοδος συναλλάγων φτάνει (τελικά) και στη Κύπρο. Αγγλιστί contactless credit cards, ελληνικά κάρτες ανέπαφων συναλλαγών.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Visa UK μαθαίνουμε τις πιο κάτω πληροφορίες.

Ενώ ήδη διεθνώς γίνεται ευρεία χρήση αυτών των συναλλαγών, στη Κύπρο κάνουν την εμφάνιση τους (δειλά) εφέτος. Η χρήση αυτών προνοεί ότι τις υποστηρίζει η τράπεζα σας και επίσης πρέπει το κατάστημα που θα κάνετε αγορά να έχει συσκευή ανάγνωσης τέτοιας τεχνολογίας.
Η χρήση τέτοιας κάρτας φαίνεται απλά πιο κάτω
Οι κάρτες αυτές οπως φαίνεται & πιο πάνω, έχουν συνήθως κάποιο μέγιστο όριο αγοράς. Πρεπει να συνεννοηθήτε με την τράπεζα σας για τη πληροφορία αυτή.
Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα από 1 εκ. καταστήματα/υπηρεσίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις κάρτες.
Συμφωνα με την επίσημη VISA οι κάρτες αυτές είναι πολύ ασφαλείς (φυσικά αυτό γνωρίζουν κι αυτό **πρέπει** να λένε). Σίγουρα είναι πιο ασφαλείς από το να μεταφέρεις μετρητά, λένε. Γίνεται χρήση ασφάλειας ίδια με αυτό του PIN. Υπάρχει επίσης ένα μέγιστο όριο συναλλάγής ανά φορά. Όπως φαίνεται και στην πιο πάνω εικόνα, στο ΗΒ (UK) υπάρχει μέγιστο όριο των £20 και περιοδικά θα σας ζητήται καθε τόσο να βάζετε το PIN σας προς επιβεβαίωση ότι είστε ο πραγματικός ιδιοκτήτης της κάρτας.

Ασφάλεια σύμφωνα με τη VISA

Φυσικά σε περίπτωση κλοπής της κάρτας είστε πάλι υποχρεωμένοι να το δηλώσετε το συντομότερο.
Η χρήση της κάρτας αυτής που χρησιμοποιεί NFC technology (RF - ραδιοκύματα) και σύμφωνα με τη Visa, η ενσωματωμένη κεραία, εκπέμπει σήματα μέχρι 10cm ενώ συνήθως μέχρι 2cm MONO!. Αρα για τυχόν υποκλοπή των στοιχείων της πρέπει κάποιος να πλησιάσει με μηχάνημα ανάγνωσης πάρα πολύ κοντά - θεωρητικά 'φαίνεται' να είναι ασφαλής. Θα δούμε όμως αργότερα, ότι η απόσταση αυτή, που θεωρητικά μας προστατεύει από υποκλοπές δεν είναι τόσο μικρή όσο νομίζει η Visa. Φυσικά δεν κινδυνεύετε από χρεωση της δικής σας κάρτας αντι για αυτού που βρίσκεται μπροστά σας μιας και η πράξη της συναλλαγής γίνεται όταν η κάρτα πλησιασει πολύ κοντα τον αναγνώστη καρτών και γίνεται για λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο.
Παρουσία δύο καρτών ταυτόχρονα προς χρέωση
Στην περίπτωση που γίνει αυτό είτε γιατί κρατάτε δυο κάρτες ή π.χ. γιατί 'τσακώνεστε ποιος θα πληρώσει, εσείς ή ο φίλος στη παρέα, τότε μην ανησυχείτε.
Το μηχάνημα ή θα χρέωσει μόνο μια από τις δύο, ή θα ζητήσει να επιβεβαιώσετε ποια από τις δύο να χρεώσει ή τέλος μπορεί και να ακυρώσει τη συναλλαγή.


Σε επόμενο μας άρθρο θα παραθέσουμε έρευνες, ελέγχους και άλλες απόψεις από οργανισμούς που έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα και σοβαρότητα για την τεχνολογία αυτή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.