Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Ubuntu Linux έκδοση 9.04


Είναι η τελευταία έκδοση του Ubuntu Linux και τα τελευταία χρόνια κάνω αναβάθμιση του φορητού μου λίγες μέρες μετά από την επίσημη έκδοση (πάντα κάθε έξι μήνες). Για όσους δεν γνωρίζουν, κάθε νέα έκδοση γίνεται κάθε 6 μήνες, τον 4ο και τον 10ο μήνα. Ετσι η έκδοση 9.04 υποδηλεί την χρονιά 2009 και τον τέταρτο μήνα ο4. Η επόμενη έκδοση θα είναι η 9.10.

Ειναι ίσως η πρώτη φορά όμως που η αναβάθμιση από το 8.10 στο 9.04 ήταν 100% χωρίς προβλήματα. Στην προηγούμενη έκδοση για παράδειγμα δεν λειτουργούσε σωστά το sleep mode και χρειάστηκα αρκετό ψάξιμο να το λύσω. Με αυτή την έκδοση, όλα λειτουργούν άψογα μέχρι και η κάμερα.

Το ubuntu είναι ίσως (όπως λένε και στις μπύρες ;-) ) η πιο φιλική έκδοση που υπάρχει και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για Internet, επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα (προγράμματα MS office). Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που έχουν όλες οι εκδόσεις Linux είναι ότι δεν έχουν φόβο από ιούς και είναι δύσκολο για τον χρήστη να κάνει ζημιά.

Υπάρχει υποστήριξη για msn messenger (pidgin), υπάρχει το open office που έχει τις αντίστοιχες λειτουργίες που έχει το ms office, έχει ίσως όλα τα codecs που χρειάζονται για να βλέπει κανείς βίντεο (divx, asf, mpg κλπ.) ή να ακούει τραγούδια (mp3, wav, wma κλπ). Το Ubuntu μπορεί επίσης να εγκατασταθεί (ή αργότερα να γίνει) πλήρως εξελληνισμένο.

Θα χαρώ να βοηθήσω όποιονδήποτε ενδιαφέρεται να το δοκιμάσει. Ενα σημαντικό έργαλείο που έχει είναι επίσης ότι μπορεί να εκκινήσει κανείς τον υπολογιστή του σε ubuntu από το cd χωρίς να χρειαστεί να σβήσει τα προγράμματα που έχει πάνω στον δίσκο του, ή και ακόμα να κάνει εγκατάσταση του Linux και να διατηρεί ταυτόχρονα και τα Windows στον ίδιο υπολογιστή διαλέγοντας στην αρχή της εκκίνησης σε ποιο λειτουργικό θα ήθελε να δουλέψει.

Αρκετές (και περισσότερες) πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ubuntu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.